Scroll Top


Felaket Kurtarma (DIsaster Recovery)

Kritik işlemlerin sürekliliğini sağlamaya yardımcı olan sistemlerin genel adına olağanüstü durum kurtarma adı verilir.


Felaket kurtarmanın detaylarına girmeden önce Felaket ne demek ona bakalım, ISO 22300:12 de şöyle açıklanmıştır:

Disaster (Felaket)

Etkilenen kurum, toplum       ya da topluluğun kendi kaynaklarını kullanarak       müdahale edebilme ve kurtulma yeteneğini aşan yaygın insan,        maddi, ekonomik ya da çevresel kayıpların oluştuğu durumdur.

Felaket kurtarma, meydana gelen felakete rağmen kurumun tüm yönlerini ayakta tutmayı hedefleyen iş sürecinin bir parçasıdır. Günümüz dünyasında iş başarısı için BT sistem altyapısı büyük bir görev üstlenmiştir bu iş başarısının ver sürekliliğin devamlı olması için Felaket kurtarma yerine getirmemiz gereken temel işlevler arasındadır.


İş sürekliliği ve felaket kurtarma (BC/DR) birbiriyle yakında ilişki sistemlerdir. Dataları muhafaza etme sürecinde önemli roller oynar ve kendi ihtiyaçlarını ve stratejilerini beraberinde getirir.

Felaket kurtarma, bir bozulma veya başarısız bir durumdan sonra IT sisteminin ayakta kalmasına odaklanırken, iş sürekliliği bir felaket meydana geldiğinde çalışan şeyler üzerine yoğunlaşır.

Gerek iş sürekliliği gerekse felaket kurtarma sadece teknik problemler için değil aynı zamanda fiziksel problemler içinde bir planlama ihtiyacı duyar. Bir veri merkezi yıkıcı bir olay meydana gelirse, birincil konumun düzeltilmesi için zamana ihtiyaç varsa, bu durumda iyi planlanmış bir BC/DR planına gereksinim vardır.

Felaket Kurtarmanın önemi: RTO ve RPO

Günümüz iş dünyasında BT büyük bir önem arz etmektedir. İşletmeler yüksek performansa ve sürekliliğe daha bağımlı hale geldikçe, kesinti süresine olan tolerans daha da azalmıştır.

Meydana gelen bir felaketin işletme üzerinde yıkıcı etkileri olabilir; üretim durabilir, sevkiyatlar gecikebilir, işletmenin dış dünya ile bağlantısı kesilebilir, mali problemler yaşanabilir.  Deneyimlerimizin bir getirisi olarak; işletmelerin önemli bir veri kaybı yaşaması sonrasında başarı oranın düştüğü gözlemlenmiştir. Bu durumda DR önemi belirgin hale gelmiştir.


Kurtarma noktası hedefi (RPO) ile Veri kurtarma hedefi (RTO) olağanüstü durum kurtarma ve kesinti sürelerinde iki önemli faktördür. Örneğin bir işletmenin iki saatlik bir RPO’ su varsa sistem en az iki saat öncesine geri dönecektir.

Kuruluşun bir felaket sonrası normal işlemlerini devam ettirebilmesi için sisteminin ne kadar süre geriye döneceğini belirleyen faktöre RPO denir. Alınan yedeklerin (replikasyonların) minimum sıklığı ile belirlenir.

Kuruluşun site dışında (ODM) bir felaket meydana geldiğinde tekrar ayağa kaldırılabilmesi için geçen maksimum süreye RTO denilir. RTO kuruluşun tolere edebileceği maksimum kesinti süresini belirleyen faktördür.

Olağanüstü Durum Kurtarma (Disaster Recovery) planı, organizasyonel veya endüstriyel kurumların; farklı uygulama gereksinimleri ve beklentilerine göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Tecron bünyesindeki uzman ekibimiz sistem analizini yaparak risk raporu çıkarmaktadır.

Hedefimiz felaket anını minimum sürede veri kaybı yaşanmadan tekrar faaliyete geçirmektir. Doğru analiz ve risk tanımları yaparak; felaket anında sisteminizi kısa sürede herhangi bir veri kaybı yaşatmadan ayağa kaldırmak için DR planları ve yapıları oluşturulmaktadır.