VERİ YÖNETİMİ VE ARŞİVLEME
Süratle değişen ve datanın sürekli olarak büyüdüğü bir ortamda, geleneksel depolama yaklaşımları zorluklar oluşturmaktadır. Endüstri 4.0 ile gelen veri yoğunluğu, kişisel kullanım verilerinin değişmesi, arşivleme ihtiyacı ve verilerin daha çabuk üretilip yaşlanması bizleri farklı yaklaşımlara itmektedir.
Verilerin donanımsal kısıtlamalardan kurtarılarak iş akışı ve uygulamaları ile uyum halinde olması beklenmektedir. Bunun yanı sıra yasa ve yönetmeliklere uygun olarak saklanması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir. KVKK, 5651 VE YYS nin bir getirisi olarak verilerin muhafaza edilmesi, arşivlenmesi ve silinmesi sayesinde daha esnek, yönetilebilir ve kolay anlaşılabilir bir ortam elde etme imkânı sunmuştur.
Günümüz dünyasında verilerin yapısı değişmektedir. SDS (Software Define Storage) kavramı daha yaygın hale gelmiştir.
SDS, herhangi bir donanım ve/veya atıl sunucu üzerine kurulabilen, geleneksel depolama hizmetlerinin yapabildiği her şeyi yapabilme yeteneğine sahip yazılımsal çözümlerdir. Birçok üretici bu alanlara yatırım yapmaktadır. Donanımsal ürünler de yazılımlarının niteliklerine göre değerlendirilmektedir.
Yazılım tanımlı model (SDS)’de depolama yazılımı kendisini donanımdan izole ederek, donanımdan bağımsız bir şekilde altyapınızı tekrar tasarlamanıza olanak sağlar. SDS modeliyle birlikte elde edebileceğiniz diğer avantajlar;
- Bulunma
- Ölçeklenebilirlik
- Esneklik
- İşlerlik
- Yönetim
- Performans
SDS modelinde, depolama donanım bileşenleri (diskler, muhafazalar ve ağ bileşenleri) değiştirilebilirken donanımı yöneten yazılım zekasının değişmesine ihtiyaç kalmaz.
Depolama teknolojilerinde yazılımsal gelişmeler her zaman donanımsal gelişmelerin önünde olmuştur. Bu sebeple SDS çözümleri; kodlama, sıkıştırma, silme, şifreleme, tekilleştirme, bulut entegrasyonu ve konteyner depolama gibi yeniliklerle gelişimi devam etmektedir. Günümüz şirketlerinin çoğu büyük veri depolama ihtiyaçları için zorluklarla karşı karşıya kalıyor:
- Yüksek maliyetler
- Gecikme sorunları
- Depolama kesintisi
- Karmaşık göçler
- Konsolidasyon
- Siloları yönetme
- Üstel veri büyümesi.
Depolama ihtiyacı ile gelen bir diğer sıkıntı ise yaşlanan dataların saklanması yani arşivlenmesi.
Yedekleme ve arşivleme günümüzde karıştırılan iki kavramdır. Yedekleme ile insan hatalarından, doğal felaketlerden, donanımsal arızalardan kaynaklı veri kaybına karşı tekrar kurtarılmaya hazır bir şekilde kopya edilmesidir. Arşivleme ise yedeklemeye nazaran daha uzun vadede verilerin saklanmasıyla elde edilen bir tarihsel veri kütüphanesidir.
Tecron, mevcut yatırımlarınıza uygun çözümler sunarken değişimin öncüsü olarak veri yönetimi ve veri arşivleme ortamlarınızı geleceğe taşımaktadır. IBM Specturum ailesi ile birlikte esnek, izlenebilir ve ölçeklenebilir ortamları kurumlarınızla tanıştırıyoruz.
IBM ailesi ile verilerinizi koruyor, yedekliyor ve arşivliyoruz.